New Taipei Museum Art

LOCATION: Taipei, Taiwan.

YEAR: 2011

CONSTRUCTION: 59,740 m2

TEAM: Pablo Pérez Palacios + Alfonso de la Concha Rojas, Miguel Vargas, Emmet Truxes, Alfredo Nader.


Our proposal for the New Taipei City Museum of Art is an open and welcoming design. It intends to erase the common barrier of exclusivity surrounding the art world. As such, the architecture of the New Taipei City Museum of Art eliminates conventional borders between exhibition space and circulation, as well as exterior and interior spaces. Every part of the museum is represented by a space without limits that can hold any type of expression. Put together, each space is part of a largely connected organism that expands and extends itself through the site, acting as a filter and transitional space between public and art.  


A forest of columns, extending from the topography of the exterior into the interior spaces, acts as the device that delineates space; each program has a specific uniform distance between each column. This creates a unique atmosphere throughout the museum in which spaces are only roughly defined. The first three levels of the museum sit in between the forest of columns around the building. As the visitor moves upwards to the upper two floors that house the main galleries, the forest starts to disappear. Upon arrival, the visitor can enjoy a space that floats above everything else. These main galleries are defined by flexibility. Here, the column grid is the most open, which allows museum curators ample room to design exhibitions and sequences that can suit any particular need. It is this level of flexibility and openness that will make the New Taipei City Museum of Art a unique public forum for art, learning, and culture.