PPAA
Pérez Palacios Arquitectos Asociados

Prototipo Infonavit

 

PROTOTIPO INFONAVIT

LOCATION: CoAHUILA, mx.

YEAR: 2017

CONSTRUCTION: 58 m2

TEAM: Pablo Pérez Palacios + Alfonso de la Concha Rojas, Miguel Vargas, Jesús García, Laura Fernández, Carla Celis, Jorge Quiroga, Enrique Villegas

 


The objective of the project was to build a house in a rural context that met the characteristics of a decent home and met the needs of users. In the same way, the project departs from the analysis of the site at  the town of Zaragoza, Coahuila with a specific purpose of achieving a complete adaptability of the housing prototype to the site. Its location and proximity to the city of Piedras Negras generates a particular social context due to its connection with the United States. The inhabitants of this locality present a strong aspiration to the American way of life that was reflected in the buildings of the localities. On the other hand, Zaragoza has an extreme climate, but with a presence of humidity due to the San Antonio River, which is a slope of the Rio Grande. Due to this reason, the acequias can be appreciated in the different localities of the municipality.

A property type is established for the construction based on an average of squares and lotification, resulting in a plot of 512m2. The project of suggested guidelines for habitable spaces to the south and services to the north. The use of a local building system based on adobe block manufactured with a printing machine is proposed. All the walls of the project have a concrete floor to withstand the climatic conditions of the local humidity. The roof system recovers the vernacular system of the rural houses, as does the traditional rainwater drainage system.

The project is based on two volumes dividing the private from the public and recovery elements of the program of traditional architecture such as the porch. A progression scheme is proposed according to the growth of the number of members. The system works by repeating the same chamber module laterally. The project contemplates a mezzanine height of 3.26m with the purpose of dignifying rural housing through the creation of larger spaces.