PPAA
Pérez Palacios Arquitectos Asociados

Papalote Museo del Niño

 

PAPALOTE MUSEO DEL NIÑO

LOCATION: Iztapalapa, CDMX.

YEAR: 2015

CONSTRUCTION: 18,000 m2

TEAM:  Pablo Pérez Palacios + Alfonso de la Concha Rojas, Miguel Vargas, Ignacio Rodríguez, Adriana Rubio, Andrés Domínguez, Jorge Quiroga, Blas Treviño, Carlos Macías, Alejandra Pavón, Lucía Bosch, Marcelino Pacheco, Juan Huicochea, Claudia Cortéz


The project for a new children’s science museum in Iztapalapa is an ambitious one; both for the museum’s requirements and for the characteristics of the area where it will be built. Iztapalapa is the most populated area of Mexico City, with over 1.8 million people living and working there; it is almost entirely urbanized, yet lacking many of the urban services, such as fresh water and public spaces; and it reports high levels of crime and violence. Hence the question was not only how to build a museum, but how to build it here? What else can this project give to this borough? How can this borough benefit, culturally, architectonically and socially, from having this museum built here? How to bring back some nature to an area that only fifty years ago had fields and canals and now is only streets buildings, and no public spaces? Our proposal thus, focused on bringing life and nature back to Iztapalapa.

The museum is part of a larger urbanization plan that included a commercial complex and a transportation hub. The space designated for the museum was the far west wing of the project. Our proposal contemplated connecting the museum to both the commercial area and transportation hub, but also to the only park-strip of the area so had the purpose of having an access to the museum other than the transportation hub.

The museum has two main spaces. One is the outer strip which is a continuous ramp that takes you up and down the four story building, all the way up into the roof garden which offers spectacular unobstructed views of the area. The second which is the inner part of the construction which is composed of a series of large open spaces which would house the workshops and smaller ones for temporary exhibits.