London Pavilion

London, UK.

2012

TEAM:  Pablo Pérez Palacios + Alfonso de la Concha Rojas, Miguel Vargas, Gabriel García González, Ignacio Rodríguez.


Mind the Gap was a temporary information pavilion for the London 2012 Olympic Games, situated in Trafalgar Square, in the heart of London.

Every athlete talks of a feeling – an experience – that can be defined as the moment of truth. This could be the moment on the track before the sound of the gun, the second before a penalty kick or the moment before the whistle blows. It´s in this moment, a fraction of a second, when a decision has been made and there’s no turning back. Time stands still, the hopes of millions and the weight of history is now upon you. It’s the moment you’ve been preparing for your entire life. 

We wanted visitors to the London 2012 Olympic Games pavilion to experience this feeling, this moment of truth. We created a space that forces the visitor to take a step into the unknown, embodying the point of no return where reality is distorted and time stops. 

We tried to create a space that captured the complex emotions of uncertainty, anguish, emotion, and agitation, wrapped up in a threshold that must be individually broken in order to complete the experience.

To capture this moment we created an elevated circular structure composed of five intertwined rings. A curtain of water falled from each ring, creating a threshold that visitors would have to cross, presenting each person with the challenge of taking a step into the unknown. 

Once the threshold was been crossed, visitors found themselves in a sensory space that is completely different than what they had experienced up to that point. The water acted as a filter that modified perception, heightened and altered the interior. The water curtains also acted as a projection screen for all the major sports events and highlights.