PPAA
Pérez Palacios Arquitectos Asociados

Guggenheim Helsinki

 

GUGGENHEIM HELSINKI

LOCATION: Helsinki, Finland.

YEAR: 2014

CONSTRUCTION: 12,000 m2

TEAM: Pablo Pérez Palacios + Alfonso de la Concha Rojas, Miguel Vargas, Ricardo Lostau, Enrique Villegas


The new Guggenheim Museum is part of the city’s revitalization strategy to redevelop the city’s water front into an active public space.

The museum built on the old terminal facing the water becomes a space for recreation giving more of the city’s water front space back to the public.

The design of the building embodies a careful relation with the environment that ties the building to its culture and place.

The idea that the water will become the central part of the building we created a shelter around it, very much like the ice shanty. As reassemble of the concept of ice fishing.

The water is brought into the museum by communicating vessels through hole on the ground.

The great wall was conceived as door therefore an entrance to the city. The museum faces the city as much as the ocean and creates a strong visual connection between the downtown and Helsinki water front.

Its form became a link within the city rather that a divisive sculptural expression. None the lees it become a white canvas for artist to intervene.

Its accessible hall makes the building a social monument rather than sculptural one.

The building is as much landscape as architecture, in an urban scale its acts as a point of reference inside the bay giving a whole new reading to the water front.

In a more human scale the great hall fosters public awareness and engagement with the arts as it becomes an open museum with free access.

The generous open space at the street level provide the public a space for appreciating the art as well as a place to gather under a huge roof. The building finds an audience with the public that are not only art lovers, the cafes and gift shops, with their access through the hall and in direct visual and physical contact with the water front are destinations which offer opportunities to generate revenue for the institution while providing a general public amenity.

Care was take with the design of these components so that they seamlessly integrated into the overall character of the building.

The main lobby conceived as enclosed space that articulates

The galleries run alongside and above the main hall open towards the main hall, the city and the ocean.  The facades allows views back to the city and the water front

The main material used in the facade and the galleries' lattice is the finnish wood. A local and sustainable resource that offers a warm apperance both from outside as inside of the building.