Front International: Cleveland Triennial For Contemporary Art an American City

LOCATION: Cleveland, OH.Museo de Arte Contemporáneo. Cleveland, OH. 2017.

YEAR: 2017

CONSTRUCTION: 80 m2

TEAM: Pablo Pérez Palacios + Abraham Cruzvillegas, Miguel Vargas

Curaduría: Lisa Kurzner


In order to continue my collaborative dialogue with Architect Pablo Pérez Palacios, and between our fields and practice, we plan to make a pavilion for Toby’s Plaza recovering materials from demolition sites in Cleveland, ‘improvising’ with them according to a logistics plan designed by both of us. This methodology, defined by the materials provided by the institution, will be assembled in a way that can be used by anybody as a public structure, sound and safe, showing how and what it’s made of. The intention is that the pavilion can be a permanent building-sculpture-landscape-installation-site-place-idea, if necessary.

The shape is an open circular structure through which people can enter, go across, or stay inside of, depending of their specific need or use. This shape is an attempt to create a particular link to the museum. It can be understood as a sort of parenthesis in which everything fits, besides the museum activities, in the everyday life: skateboarding, hanging around, going to the museum and heading back home form it, always appealing not only to the shape but also to the visibility of the materials it’s made of, from its interior surfaces and walls, contrasted with the exterior ones, that should be smooth, flat, and white.

These contrasts could allow people to create or, more properly, to construct their own interpretation of the experience of the pavilion, as it’s not necessarily providing any specific meaning or content, as a subject matter, but evidencing its nature and the qualities of the materials it could be made of, describing specific industrial natural, handmade, artisanal or raw specificities.

More specifically, we’ll head a team of builders constructing the structure, using the materials randomly, following only the shape and sticking to the idea of keeping them as they are inside the structure, covering them with concrete and plaster on the exterior side. This is definitively related to both our practices, separately, but also in the two previous projects we made together.