Mali Museum Extension

LOCATION: Lima, Peru.

YEAR: 2016

TEAM: Pablo Pérez Palacios + Alfonso de la Concha Rojas, Miguel Vargas, Claudia Cortez, Enrique Villegas, Blas Treviño


We seek an icon that will provoke the visitor to recognize and appreciate the historical weight of Mali Museum facing the challenges of its immediate urban reality. The solicited project is the paradigm of a city that intends to conciliate the richness of its historical background with today’s socio-cultural state. The Mali Museum project responds to this by closing a wall against noise and visual pollution and opening up instead a square in front of the building's main facade. The square is the result from reactivating the internal circulation of the park; for this, an access located on the Garcilaso de la Vega Ave. and the metro station to be built on Paseo Colón were joined. Additionally, it was solved a pedestrian street with a diagonal line that opens in front of the museum facade.

What is originally a wall in the structure becomes an actual volume that hosts a program as a fluid and dynamic route between ramps. The project contains in its exterior a public and inclusive plaza under the shelter of the shade where it is immediately linked to the historical museum. The square is resolved as a dialogue between two volumes of different times and origins at the service of the visitor and pedestrian. The plaza thus becomes a place of leisure and transition, an oasis in the hostility of the urban context.

The new volume expresses its materiality in a solid way following the composition of the facade in the existing museum; it respects its heights and structure. The third level that exceeds the height of the original building, fades into the landscape as a diaphanous mirror facade, avoiding any intention of competition. The most important thing in the project is the void, the non-museum.